10.6.12

Παραδοσιακά παιχνίδια - "τεχνολογικά" παιχνίδια

( εργασία από τους μαθητές της Ε΄ τάξης στην ευέλικτη ζώνη) - 2011/2012

Δάσκαλος: Χρήστος Κωστελίδης 


<< Παιχνίδια όπως το κρυφτό το κυνηγητό, οι βώλοι, τα ξύλινα σπαθιά, αγαπημένο παιχνίδι των αγοριών, παίζοντας και φωνάζοντας στις πλατείες και στις αλάνες, το κουτσό, το λάστιχο το σχοινάκι, τα μήλα και τόσα άλλα, που μέσα στην απλότητά τους, γέμιζαν τα παιδιά με ενθουσιασμό, δράση φαντασία και μαγεία, χάνονται σιγά-σιγά στη λήθη του χρόνου. Αν κάτι έχει απομείνει και αντιστέκεται θα το συναντήσουμε στα χωριά της υπαίθρου.
 Στις πόλεις,σήμερα, δυστυχώς, οι αλάνες της γειτονιάς πέθαναν. Αυτές είτε αξιοποιήθηκαν ή βρίσκονται, όσες ακόμα υπάρχουν, σε πρόγραμμα μελλοντικής αξιοποίησης. Αιχμάλωτα πια στις ηλεκτρονικές αλάνες τα παιδιά πιστεύουν ότι ο υπολογιστής τους προσφέρει γνώση και ψυχαγωγία.
Το φορτωμένο πρόγραμμα τους από τα σχολικά μαθήματα και από άλλες επιμορφωτικές δραστηριότητες ( μουσική κολυμβητήριο, ξένες γλώσσες, χορό και άλλα ) τα έχουν κάνει να στερούνται και να απολαμβάνουν λιγότερο παιχνίδι.

"Τα παιχνίδια είναι μέσο φυσικής και ηθικής ανάπτυξης" λέει ο Karl Groos.
 Πολλά τα οφέλη μέσα από το ομαδικό παιχνίδι : μαθαίνουν  να κοινωνικοποιούνται, να αγωνίζονται, να συναγωνίζονται, να πειθαρχούν στους κανόνες του παιχνιδιού, να υιοθετούν κοινωνικούς ρόλους, να ασκούν το πνεύμα τους, να συνεργάζονται και να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση.>>

 Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα επειδή μας άρεσε πολύ και μας ενδιέφερε άμεσα! Χωριστήκαμε σε ομάδες, καταγράψαμε πώς παίζονται παιχνίδια που ήδη γνωρίζαμε, συζητήσαμε, ανταλλάξαμε εμπειρίες, παίξαμε, ζωγραφίσαμε, αναζητήσαμε στο διαδίκτυο παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην Ελλάδα σε άλλες ιστορικές εποχές (αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, στα χρόνια των παππούδων μας). Εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν διαπιστώσαμε πως αρκετά από αυτά τα ξέραμε και εμείς, αν και δεν τα πολυπαίζουμε!
 Με τη βοήθεια του δασκάλου μας αποτυπώσαμε ηλεκτρονικά την έρευνά μας χρησιμοποιώντας διάφορα λογισμικά προγράμματα (Word, Powerpoint, πρόγραμμα ζωγραφικής).
 Τέλος, αποφασίσαμε να αναρτήσουμε την εργασία μας στο διαδίκτυο, για να είναι προσβάσιμη από όλους. Αυτό στάθηκε και η αφορμή να δημιουργήσει ο κύριός μας το ιστολόγιο στο οποίο τώρα βρίσκεστε. 

Παραδοσιακά παιχνίδια
Παιχνίδια που ...χάθηκαν!
Άλλα παιχνίδια
Ποδόσφαιρο στο play stasion 

Βόλεϊ  (ζωγραφιά στο powerpoint)
Σχοινάκι (ζωγραφιά στο powerpoint)