Το χωριό μας

  Πιθανολογείται ότι η Κοινότητα ιδρύθηκε στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων. Έγγραφα, της 18ης Φεβρουαρίου 1671, της 16ης Αυγούστου 1715 και της 2ας Σεπτεμβρίου 1723, αναφέρουν το όνομα Κοπανός ή Άνω Κοπανός, γεγονός που μαρτυρά ότι η ονομασία του χωριού παραμένει αμετάβλητη εδώ και αιώνες και υπήρχε σίγουρα κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύεται και από τη μαρτυρία ενός Τούρκου περιηγητή, του Εβλιγιά Τσελεμπή, ο οποίος κατά τη μετάβαση του από την Έδεσσα στη Βέροια, το 1668, αναφέρεται στο χωριό Κοπανός. Τέλος, σύμφωνα με έγγραφο της Μητρόπολης Βεροίας-Νάουσας, χρονολογούμενο στις 18 Οκτωβρίου 1893, ο Μητροπολίτης, απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη, γράφει ότι «Παρα το τσιφλίκιον Άνω Κοπανός της ταπεινής μου παροικίας, είκοσι λεπτά περίπου προς βορράν, κείται αρχαία εκκλησία και αγίασμα του αγίου Νικολάου, ήτις [εκκλησία], ανήκουσα εις εξαφανισθέν δια τού χρόνου Μοναστήριον, κατερειπωθείσα, κατηδαφίσθη». Ο Μητροπολίτης έγραψε την επιστολή με σκοπό να ζητήσει άδεια για το κτίσιμο νέου ναού με διαστάσεις 12μ. μήκος, 8μ. πλάτος και 8μ. ύψος γιατί «.. εις τον ιερόν τούτον τόπον κατ’ έτος τελείται πανήγυρις και συρρέουσιν εκ των πέριξ πολλοί χριστιανοί». Η συγκεκριμένη μαρτυρία ίσως να αποτελεί και μια έμμεση ένδειξη της συνεχούς και αδιάλειπτης κατοίκησης του χωριού και κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων, αν υποθέσουμε ότι ο ναός που κατεδαφίστηκε ήταν βυζαντινός. Τελικώς, το όνομα της Κοινότητος άλλαξε στις 31/7/1953 όταν με κυβερνητική απόφαση μεταβλήθηκε από Άνω Κοπανός σε Κοπανός.
   Κατά την επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίστηκαν κατά των Οθωμανών. Σπουδαίοι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 ήταν οι οπλαρχηγοί Τσέρνο-Πέτρης, Αργύριος Καραμπατάκης και ο Κωνσταντίνος Αθανασίου (γενν. 1798) από τον Κοπανό.
  Το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών αρκετοί πρόσφυγες, Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες εγκαταστάθηκαν στον Κοπανό και διπλασίασαν τον πληθυσμό του. Με την απογραφή του 2001 το χωριό έχει 2144 κατοίκους.

Φωτογραφίες του χωριού
Το Γυμνάσιο
Στα πλατάνια


Η πλατεία
Το Δημοτικό Σχολείο


Η εκκλησία
Η παλιά κοινότητα


Πανοραμική άποψη από το γήπεδο
Ο δρόμος Βέροιας - Σκύδρας


































Φωτογραφίες του χωριού από τα παλιά χρόνια
Το Δημοτικό Σχολείο
Ο δρόμος (1)


Ο δρόμος (2)
Η πλατεία


Ο δρόμος (3)
Ο κινηματογράφος του χωριού